logo banner home sitemap contact

Den Helder: Licht aan Zee een logisch gevolg

Den Helder

Den Helder is gelegen op een landtong in het meest noordwestelijke gedeelte van het vasteland van Nederland en is aan drie zijden omgeven door water. Als gevolg daarvan heeft het een bijzondere karakteristiek: samenspel van zand, wind en water en de ingrepen van de mens daarin, zoals de aanleg van waterkeringen: Helderse Zeedijk, Amstelmeerdijk, Afsluitdijk. Door het bijzondere licht, met spectaculaire zonsondergangen, is dit gebied in trek bij beeldende kunstenaars. De naam van de kunstmanifestatie "Licht aan Zee", heeft daarom letterlijk een dubbele betekenis. De manifestatie maakt gebruik van de kwaliteit van de omgeving, gedomineerd door de natuurelementen en cultureel erfgoed.

De verschillende programmaonderdelen, zoals de tentoonstellingen, de activiteiten in de weekeinden en de kunsteducatieve activiteiten sluiten aan bij het Tall Ships Event, van 20 t/m 23 augustus 2008. Dit  evenement is opgezet rondom het feit dat Den Helder finishhaven is van de Tall Ships Race 2008.

Bij de culturele manifestatie Licht aan Zee maken we gebruik van de verschillende kwaliteiten die het gebied in de regio Den Helder heeft:

  • De ligging van Den Helder aan de Waddenzee.
  • Het culturele erfgoed Willemsoord, zowel gebouwen als het buitenterrein: workshops, exposities, projecties in de buitenlucht, theater, dans en muziek.
  • Samenwerking tussen culturele instellingen in Den Helder en de regio: schouwburg De Kampanje, Openbare Bibliotheek, Stichting Kunstuitleen Den Helder, Stichting Richter, Galerie Windkracht 13, Stichting Triade centrum voor Kunsteducatie, Stichting De Nollen, Marinemuseum en Reddingmuseum, Willemsoord BV, Stichting Kunst en Cultuur Noord-Holland.
    In de regio worden activiteiten ontwikkeld in Anna Paulowna, Wieringen, Zijpe en Texel,
  • Het aansluiten bij een manifestatie als Tall Ships Event. Hierdoor ontstaat meerwaarde door "kruisbestuiving" van toerisme en recreatie op heel verschillende terreinen.

Tijdsduur:

Het project beperkt zich niet tot de vier dagen van de Tall Ships Race 2008, maar duurt twee maanden om alle facetten goed voor het voetlicht te laten komen. De activiteiten hebben plaats tijdens het evenement en in de weken voorafgaand en volgend op de Tall Ships Race 2008. Er moet continuïteit zijn in de verschillende performances: niet alleen overdag maar ook ’s avonds. In de weken voor en na het evenement Tall Ships Race zullen de activiteiten zich concentreren in de weekeinden, te beginnen op vrijdagavond. De reden hiervan is dat de grote stroom bezoekers zich voornamelijk in het weekeinde zal manifesteren.

 

 

 

©2008 Licht aan Zee, designed by EM